Werken bij Enjoy-cakes: de banketbakker

“Heerlijk heel de dag met een taart bezig zijn, af en toe iets snoepen, lekker kletsen met de meiden… Dat klinkt als een topbaan toch? Dit klopt ook wel, alleen het is toch nèt iets anders dan je misschien verwacht.” Sandra, onze bakker en decorateur van het eerste uur, vertelt hoe zij het bakkersvak Enjoy-Cakes elke dag opnieuw kleur geeft.

“Heerlijk heel de dag met een taart bezig zijn, af en toe iets snoepen, lekker kletsen met de meiden… Dat klinkt als een topbaan toch? Dit klopt ook wel, alleen het is toch nèt iets anders dan je misschien verwacht.” Sandra, onze bakker en decorateur van het eerste uur, vertelt hoe zij het bakkersvak Enjoy-Cakes elke dag opnieuw kleur geeft.

Komt voor de (banket)bakker

“Ik werk nu bijna vijf jaar bij Enjoy-cakes. Toen ik hier begon dacht ik niet ‘dat wordt een piece of cake’. Ik heb een gedegen bakkersopleiding, maar ik zag zoveel kansen. Die heb ik met beide handen aangegrepen en daar heb ik enorm van geleerd. Werken als bakker in een kleinschalige bakkerij zoals Enjoy-Cakes is ècht wel pittig, maar je krijgt ook veel vrijheid om te bepalen wat je wilt en kunt. Dat maakt het voor mij juist de uitdaging.”

Vacature

Geoliede machine

“Onze bakkerij is een geoliede machine. Maar het blijft handwerk, dus er zijn vele checkpunten waar we als bakkerijteam op moeten letten. Ons team bestaat uit bakkers en decorateurs. Er werkt dus nooit maar één persoon aan een taart?. Tien taartjes per week? Welnee, in de drukke zomermaanden is een gemiddelde van twintig verjaardagstaarten, acht bruidstaarten en een heleboel sweets per week geen uitzondering. En al onze verwennerijen zijn verschillend. In de bakkerij moeten we dus heel nauwkeurig met elkaar communiceren en afstemmen over kleur, smaak, design en wanneer alles af moet. Slaan we een stap over, dan zijn we geheid de spreekwoordelijke ‘Sjaak’.”

Hoe ziet de week van onze bakker(s) eruit?

Het begin van de week

“Het bakkerijteam communiceert aan het begin van de week welke taarten er zijn besteld. Elke taart wordt dus uitvoerig besproken. Welke maat, welke biscuit, welke vulling, welke kleur crème, welke kleur macarons en welke extra ingrediënten er nog ingekocht moeten worden. Het komt allemaal voorbij. Vervolgens begint de bakker met het aanvullen van de patisserietaarten in de bakkerijwinkel. Stiekem vind ik dat het leukste bakwerk. Hier kan ik mijn eigen creativiteit goed in kwijt, nieuwe smaken testen en ook experimenteren met nieuwe technieken. Er worden ook altijd verse taarten gemaakt. Dus geen zes worteltaarten, waarvan er vijf de vriezer ingaan. Aan het begin van de week maken we ook de patisserie, zoals macarons, chocolade decoraties en het merengue. De keuken maken we met zijn allen gereed voor de rest van de week. Dus de koelkast krijgt een sopje, de benodigde boodschappen worden gehaald, we doen bestellingen, checken voorraden en regelen extra schoonmaakwerkzaamheden.”

Halverwege de week: taarten bakken en vullen

“Halverwege de week worden de bestelde taarten gebakken en gevuld. Je kunt je voorstellen dat dit een hele puzzel is. Verschillende maten, verschillende hoogtes en allemaal een andere smaak. Heb je onze smakenlijst wel eens gezien? Op dit moment hebben we 27 smaken! Wow. Alle taarten moeten ook op de juiste hoogte, superstrak en kaarsrecht worden afgesmeerd. Om dit te leren ben je vaak wel een paar weken bezig. Maar die ruimte krijg je bij ons wel. Je hoeft nog niet tot in de puntjes te beheersen, het gaat erom dat je wilt leren.”

Eind van de week

“Op vrijdag is het een druk feestje. Dan worden de crèmetaarten door de bakker helemaal afgemaakt en gedecoreerd. Ook de sweets worden gemaakt, zoals de cupcakes, cakepops, macarons en dergelijke. Alles moet deze dag klaar. Het komt nog vaak voor dat we deze dag een uurtje langer door gaan om alles af te krijgen.”

Vacature

Logo Enjoy-Cakes
Joyce Smaling

Oprichter Enjoy-Cakes

Datum:


Recente blogs: